Početak / O nama

O nama

Zadar nije, poput nekih drugih hrvatskih gradova, imao sreću imati svoj Rotary klub već u prvoj polovici prošlog stoljeća, ali je zato zalaganjem vrijednih članova predvođenih svojim “kumom” dr. Hrvojem Vrčićem, uz svesrdnu potporu RC Zagreb i RC Split, 12. lipnja 1988. godine održan prvi sastanak Inicijativne grupe za osnivanje RC Zadar, a već 15. svibnja 1999. godine i charter ceremoniju osnivanja Rotary kluba Zadar.

Klub danas ima 24 člana i kao član velike rotarijanske zajednice koja uskoro slavi 100 godina postojanja, djeluje u okviru Distrikta 1913.

Osnovna načela rotarijanstva sadržana su u četiri vida aktivnosti Rotary-a, a to su služenje klubu, služenje u struci, služenje društvenoj zajednici i služenje na međunarodnoj razini. Vođeni ovim načelima, a okrenuti sadašnjosti i budućnosti grada u kojem urbani život traje već tri milenija, članovi kluba organiziraju i provode razne akcije humanitarnog karaktera.

Klub aktivno sudjeluje u prikupljanju sredstava za razne projekte kao što su na primjer razminiranje zadarskog zaleđa, razminiranje Velebita, nabavka instrumenata za glazbenu školu Blagoje Bersa, opremanje knjižnica osnovne škole Zadarski Otoci, pomoć u liječenju pojedinaca, popravak orgulja u Benediktinskom samostanu, osnivanje centra za proučavanje morskih sisavaca, nabavku vrijednih medicinskih uređaja i drugo.

Prikupljanje sredstava provodi se uglavnom organiziranjem raznih aktivnosti humanitarnog karaktera, prvenstveno Božićnog koncerta, maskenbala i regate.